fredag 15 juni 2007

Jesusstigma i Morgonpasset

Vid tio i åtta i morse berättade Patti om en undersökning som Alecta hade gjort om pinsamheter på jobbet. Ja, eller egentligen handlade undersökningen om sånt man tycker att KOLLEGOR gör på fester som är pinsamt. Resultatet blev följande:

* Kollegor som blivit för berusade tyckte 77 procent av de tillfrågade var pinsamma
* Kollegor som hånglat tyckte 32 procent av de tillfrågade var pinsamma
* Kollegor som sa sanningen till chefen tyckte 26 procent av de tillfrågade var pinsamma
* Kollegor som flirtat osnyggt tyckte 26 procent var pinsamma
* Och kollegor som dansade olämpligt tyckte 11 procent var pinsamma.

Men varför kunde inte Patti ha varit lite mer kritisk till den här undersökningen?
För tänk, hur tror ni undersökning gick till? Att ett opinionsföretag ringde runt till 3 000 tjänstemän och ställde den öpppna frågan "Vad tycker du är pinsamt att din kollega gör på en fest?". Och så skulle de 3 000 uppringda tjänstemännen svarat bara de ovan valda alternativen?
Skulle inte tro det, jag kan åtminstone komma på 100 andra grejer som är mer pinsamma som en kollega skulle kunnat gjort på en fest än flirtat osnyggt.
Nej, undersökningen gick till på det sättet att opinionsföretaget gav de 3 000 uppringda tjänstemännen ett antal alternativ. Och som ni ser ovan - bara alternativ som cementerar konventionerna.
Helt enkelt stigmatiserar undersökningen konventionella attityder.
Och det här väljer Morgonpasset att helt okritiskt dra upp i ljuset.

Annars var Morgonpassets sångogram ganska roliga, för idén är så corny. Tyvärr blev ju även det konventionellt, eftersom det var en brudgum som beställde ett sångogram till sin blivande brud, och en syrra som beställde ett till sin brorsa. Tänk om brudgummen hade beställt ett till sin föredetta snubbe, eller sin älskarinna, istället.

1 kommentar:

Kristoffer sa...

Jag tycker att det är ballt att det känns som att det verkligen sker en utveckling i samhället. Inte bara känns, det händer, NU! Du kan således få representera den del av de som ser genom babylons grenverk och säger: "fram med häcksaxen!"

Det säger jag inte bara för att du är min vän. Jag slickar inte stjärt, jag ger erkännanden när det är tillbörligt.